Knjige koje sam čitala: U kući Longbourn



Još tamo u osnovnoj školi pročitala sam Ponos i predrasude Jane Austen, knjigu kojoj ću se kasnije često vraćati. Možda je do odrastanja s još dvije sestre i poistovjećivanja s likovima (iako nikad nismo našle lika koji bi u svemu odgovarao našim osobinama), možda zbog te idilične atmosfere engleskog uspavanog sela i sretnog, romantičnog kraja za omiljene nam Jane i Lizzie... Teško je reći. Zato sam se jako razveselila knjizi koja nam također priča o dogodovštinama obitelji Bennett, ali iz perspektive služinčadi. Onih koji su u originalnoj knjizi marginalni i tek ponekad im se spomene ime (ako ga uopće i dobiju), a koji u Longbournu postaju glavni likovi.




 Glavni lik knjige mlada je sluškinja Sarah, djevojka koja je u obitelj Bennet došla služiti kao djevojčica nakon što joj je obitelj pomrla od tifusa. Dok Sarah pere podsuknje svojih gazdarica, razmišlja kako Elizabeth Bennet ne bi gazila kroz blatna polja da sama mora prati te podsuknje. Jer Jane Austen donosi nam romantičnu stranu lutanja kroz blatna polja dok se Jo Baker u svojoj knjizi više usmjerila na naturalizam - tu su žuljevi, koža opečena lužinom od pranja, bolna leđa i ozebline koje pucaju i krvare. Jer sad su sluge došli na red da ispričaju svoju priču, a ona je bolna, nesretna i realna, i ne uključuje čitanje u salonu, nabadanje po klaviru i dokono čavrljanje o balovima. Što ne znači da i njih sve to ne zanima, samo im je život dodijelio drugačije karte.



Uz Sarah, upoznajemo gospodina i gospođu Hill, domaćicu i domaćina imanja te malenu Polly koja je također kod Bennet došla raditi kao siroče za koje nije imao tko brinuti. Život naših likova mijenja se s dolaskom novog sluge na imanje te useljavanjem obitelji Bingley u susjedstvo. Situacija će se dodatno zakomplicirati dolaskom vojske u Meryton jer će djevojke Bennet sad češće izlaziti te će Sarah imati više posla oko njihovih haljina i frizura, a misli su joj zaokupljene novim slugom te slugom obitelji Bingley.




 Kroz knjigu pratimo za kojeg će se muškarca Sarah odlučiti, doznajemo pozadinu nekih događaja iz knjige Jane Austen te bolje upoznajemo neke likove koje je Jane možda malo previše nahvalila. O nekim likovima pak saznajemo iznenađujuće informacije koje se zapravo jako dobro uklapaju u priču. Knjiga je smještena u povijesno razdoblje Napoleonovog osvajanja Europe pa saznajemo više o životu građana u to vrijeme.



S velikim užitkom sam pročitala ovu knjigu i preporučujem ju svim ljubiteljima Jane Austen. Brzo se čita, zanimljiva je i likovi su odlično osmišljeni. Usporedbe knjiga radit ćete cijelo vrijeme, to je neizbježno, i uživat ćete u praćenju radnje iz sasvim druge perspektive. Knjigu U kući Longbourn prevela je Mirna Čubranić, izdala Mozaik knjiga i možete je kupiti za 149 kuna.
Ne propustite!


Primjedbe

Popularni postovi