Knjige koje sam čitala: Djevojka u vlaku


Vikend je moje vrijeme, vrijeme kad o poslu počinjem razmišljati tek u nedjelju poslijepodne (ili ponedjeljak ujutro) i kad se mogu posvetiti sitnim radostima kao što su dobra kava koju imam vremena polako pijuckati, moji ljubimci koji jedva čekaju malo maženja i sve one knjige koje kroz tjedan čekaju posvuda po stanu da nastavim s čitanjem na tko zna kojoj stranici. Jedna od njih bila je i Djevojka u vlaku autorice Paule Hawkins. Mozaik knjiga već dugo izdaje odlične naslove, a mene posebno vesele ovakvi psihološki trileri.



Prema ovoj knjizi snimljen je istoimeni film i spletom okolnosti prvo sam pogledala njega. Srećom, dovoljno je vremena prošlo između pa više nisam bila toliko pod utjecajem likova iz filma, mogla sam stvoriti neke svoje. U knjizi pratimo tri žene, Rachel, Annu i Megan. Rachel se svakodnevno vozi vlakom do Londona i promatra kućice uz prugu. U jednoj od njih zapazila je bračni par i stvorila čitavu priču o njima. Naziva ih Jason i Jess, pretpostavlja koje poslove rade i uvjerena je da su oličenje sretnog para. A onda jedno jutro vidi Jess kako ljubi drugog muškarca na terasi i postaje ljuta i razočarana što Jess tako olako shvaća svoju sreću. Naime, par kućica dalje njezin je nekadašnji dom gdje sad žive njezin bivši muž, njegova nova žena Anna i njihova djevojčica.




Rachel se s nostalgijom prisjeća života u kući koja je nekad bila njena i tugu topi u alkoholu, ispijajući gin-tonic iz limenke na svojim dugim vožnjama. Dan nakon poljupca na terasi Jess nestaje, a Rachel se budi mamurna i krvava u svojoj sobi, bez sjećanja na prethodnu večer. Istu večer posjećuje ju policija i ispituje o njezinom kretanju večer prije jer je navodno viđena u ulici gdje žive Jason i Jess. Doznajemo da se Jess zove Megan, da se Jason zove Scott i da je drugi muškarac njezin psihijatar. Upoznajemo nove likove, nesavršene ljude s njihovim manama i vrlinama, a kako se knjiga bliži kraju, otkrivamo da zapravo ne poznajemo nikoga od njih. Kao što i oni sami otkrivaju da njihovi partneri nisu onakvi kakvima su se predstavljali. Dalje od toga ne želim vam otkrivati jer bih vam pokvarile kraj knjige. Za više detalja potražite knjigu na policama knjižara po cijeni od 99 kuna.



Riječ je o odličnom psihološkom trileru u kojem ćete susresti likove na koje ćete se kasnije ljutiti, biti njima razočarani, žaliti ih, pitati se zašto donose takve odluke... Jedna od onih knjiga koje čitate do kasno u noć jer vas zanima kako to sve skupa završi. Knjiga koja se lako čita i koja vas drži napetima cijelo vrijeme. Što još reći? Preporučam. :)




Primjedbe

Popularni postovi